Przetwórstwo owoców, w tym wytwarzanie napojów owocowych – szkolenie

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Zaścianek Mazowsza” zaprasza do udziału w szkoleniu pn. „Przetwórstwo owoców, w tym wytwarzanie napojów owocowych”. Zakres szkolenia będzie obejmował część warsztatową, podczas której uczestnicy zapoznają się z kierunkami przerobu owoców, ze szczególnym uwzględnieniem jabłek i napojów owocowych.

Szkolenie odbędzie się  9 listopada 2024 roku w Budynku Targowiska Wiejskiego „Mój Rynek” w Czerwinie (adres: ul. Wolności 18, 07-407 Czerwin) od godz. 10:00 do godz. 15:00. Szkolenie jest bezpłatne dla uczestników. Organizatorzy zapewniają, trenera, salę i wyżywienie.

Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy.

Formularz zgłoszeniowy – wypełnij i prześlij

Szkolenia są rezultatem współpracy Województwa MazowieckiegoLGD „Zaścianek Mazowsza”i Gminy Czerwin przy współorganizacji szkoleń w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Przetwórstwo owoców. Są to działania prowadzone przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej, przybliżające społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej. Odbiorcami działań są mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną, koła gospodyń wiejskich, kluby, stowarzyszenia, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem.

Skip to content